Caissa – Schaken

Elke dinsdagavond wordt Buurthuis Lydia bezocht door grote aantallen enthousiaste schakers. De meeste zijn lid van schaakvereniging Caissa, de grootste schaakvereniging van Nederland met ongeveer 250 leden, waaronder zo’n 60 onder de 12 jaar. En ze komen natuurlijk om te schaken.

Sport, kunst en wetenschap

Het schaakspel is een denksport die al vele generaties heeft geïnspireerd. In de eerste plaats is het natuurlijk een sport waarbij het doel is de partij te winnen. In de tweede plaats kan schaken ook gezien worden als een kunst: die van het zoeken naar creatieve oplossingen voor de stellingsproblemen
op het bord. In de derde plaats wordt het schaakspel ook wel beschouwd als een wetenschap: die van het zoeken naar de allerbeste zet, zoeken naar de waarheid. Voor niet weinigen is dat laatste een belangrijke drijfveer bij het schaken.

Ontmoeten

Op dinsdagavond komen alle schakers bijeen in Lydia, elke avond zo’n 100 personen. De indeling wordt gemaakt en vervolgens daalt een serene stilte neer. Bij het schaakspel is immers een grote mate van concentratie vereist.
Maar naarmate de avond vordert, en steeds meer partijen zijn afgelopen, biedt Caissa juist ontspanning, hoognodig na de geleverde inspanning. Onder het genot van een drankje aan de bar is er volop gelegenheid om met elkaar te spreken. Over schaken natuurlijk, maar ook over politiek, sport, het leven of wat dan ook. Dat is typerend voor Caissa: het is een club waar serieus wordt geschaakt, maar daarnaast is het ook een plek om elkaar te ontmoeten, elkaar te spreken en tot nieuwe vriendschappen te komen.

 

Wanneer: dinsdag

Tijd: 19.30 - 23.30 uur

Info: www.caissa-amsterdam.nl

Email: caissa.amsterdam@gmail.com

 

 

 

caissaschaken-300x187