Kunstgeschiedenis

WEET WAT JE ZIET!

Kijken naar kunst is een feest en tegelijkertijd een uitdaging: een gerichte activiteit, die inspanning kost en waarvoor kennis nodig is, maar die ook voldoening en plezier geeft.
Een kunstwerk wordt met grote zorg gemaakt en verbeeldt een observatie of mening of geeft commentaar op een actuele kwestie. Het schilderij, sculptuur of gebouw is altijd een product van de tijd, waarin het is geproduceerd. Het is dus nodig om met aandacht te observeren en naar de maker door te vragen, naar zijn of haar bedoelingen en de tijd en plaats, waarin het is gemaakt.

 

 

PROGRAMMA VOORJAAR 2024

 

SPAANSE KUNSTENAARS DOOR DE EEUWEN HEEN

door Yvonne Lievaart

In de kunstgeschiedenis wordt over het algemeen de meeste aandacht geschonken aan de kunst uit de Klassieke Oudheid en de ontwikkeling daarna in West-Europa, vooral in Italië en Frankrijk. De Spaanse kunst komt er nogal bekaaid vanaf en dat is toch echt ten onrechte!

 

De Islamitische kunst in Andalusië is oogverblindend: daar beginnen we mee. Verder bekijken we voorbeelden van Romaanse en Gotische gebouwen en kunst in Spanje en onderzoeken welke voorbeelden er zijn van de Renaissancistische benadering in de bouw- beeldhouw- en schilderkunst. Pas in die tijd ontstaat de gewoonte de namen van de makers te onthouden. De schilder El Greco (1541-1614) werd een van de eerste kunstenaars, die in Spanje zeer beroemd werd.

 

Verder bestuderen we het werk van Diego Velasquez, Francisco de Goya, Joaquin Sorolla en 20ste-eeuwse kunstenaars als Pablo Picasso, Juan Gris, Salvador Dali, Joan Miro, Antoni Tapies, Antonio Saura en architecten als Ricardo Bofill en Santiago Calatrava. Tot slot bekijken en spreken we werk van een aantal hedendaagse kunstenaars.

 

Verwacht geen volledigheid, want dat is onmogelijk! Maar herkenbaar en/of inspirerend gaat het zeker worden! Doe je mee met deze nieuwe ontdekkingstocht?

 

 

Een deur van de Mesquita in Cordoba

 

   Ricardo Bofill, Wooncomplex Espaces d’Abraxas, Marne-la-Vallee in Paris. 1978 – 1982

 

 

 El Greco, De Madonna van Liefdadigheid, 1603-1605, olieverf op doek, 184x124 cm, Capilla Mayor del Hospital de la Caridad de Illescas

 

Jaume Plensa, Julia, 2018, 12 m hoog, Plaza de Colon, Madrid

 

 

 

Wanneer: dinsdag
Data:

13 februari

5 mrt, 19 mrt, 26 mrt,

2 apr, 9 apr, 16 apr, 23 apr,

7 mei, 14 mei, 21 en 28 mei.

Tijd:

Groep I : dinsdag 13.00 tot 14.30 (max. 13 deelnemers)

Groep II : dinsdag 14.30 tot 16.00 (max. 13 deelnemers)

Aanmelden: Yvonne Lievaart (docente)
Email:  yvonnelievaart@chello.nl
Tel.: 06-38759482

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~