Kunstgeschiedenis

WEET WAT JE ZIET!

Kijken naar kunst is een feest en tegelijkertijd een uitdaging: een gerichte activiteit, die inspanning kost en waarvoor kennis nodig is, maar die ook voldoening en plezier geeft.
Een kunstwerk wordt met grote zorg gemaakt en verbeeldt een observatie of mening of geeft commentaar op een actuele kwestie. Het schilderij, sculptuur of gebouw is altijd een product van de tijd, waarin het is geproduceerd. Het is dus nodig om met aandacht te observeren en naar de maker door te vragen, naar zijn of haar bedoelingen en de tijd en plaats, waarin het is gemaakt.

 

 

PROGRAMMA NAJAAR 2024

 

KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE IN NEDERLAND

GROTE FIGURATIEVE EN ABSTRACTE BEELDEN

door drs. Yvonne Lievaart

 

Op pleinen en parken en andere plekken, die wat extra aandacht of versiering verdienen, staan in Nederland vaak beelden van steen, brons of andere materialen, hele grote, maar ook kleine sculpturen of reliëfs. In de 19de eeuw was er sprake van een ware statuomanie – een gekte om van iedere belangrijke staatsman of kunstenaar – vaak uit het verleden - een standbeeld neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het beeld van Rembrandt op het Rembrandtplein in Amsterdam uit 1852.

We maken in deze serie een onderscheid in grote dieren in de openbare ruimte in Nederland, figuratieve beelden – met een herkenbare voorstelling – en abstracte beelden. Deze zijn grotendeels door Nederlandse beeldhouwers gemaakt, maar ook beelden, die in Nederland staan, maar gemaakt zijn door buitenlandse kunstenaars zullen de revue passeren. De gekozen beelden staan bij voorkeur in Amsterdam.

Verwacht geen volledigheid, want dat is onmogelijk! Maar herkenbaar en/of inspirerend wordt deze nieuwe ontdekkingstocht zeker.
Doe je (weer) mee?

 

 

Marjolijn Mandersloot, twee hondjes, 2002, EPS-schuim, Polyester, Postjesweg, brug 673, Amsterdam, Slotervaart (foto: Y. Lievaart)

 

Q.S. Serafijn (Robert Hack), Hond Mannes, 2018, hout, 6 m, voor NS station Assen (foto: Y. Lievaart)

 

Ronald A. Westerhuis, Pride (detail),2009, roestvrij staal, Shell Technology Center Amsterdam (foto Y. Lievaart)

 

Wanneer: dinsdag

Data:

  • 10/9, 17/9, 24/9,
  • 8/10, 15/10, 22/10,
  • 5/11, 12/11, 19/11, 26/11,
  • 3/12, 10/12 en 17/12/2024.

Tijd: 13.00-14.30 uur voor groep I

14.30-16.00 uur voor groep II

 

Informeer en/of geef je snel op (er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen vrij)

Via de mail:

yvonnelievaart@chello.nl

of Bel: 06-38759482

 

(Foto R. van den Born)

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~